Skip navigation

Pravila o kolačićima

Web-mjesto Dyson upotrebljava kolačiće. 

Informacije predstavljene u nastavku služe da bismo korisnike detaljnije obavijestili postavljanju, upotrebi i upravljanju kolačićima na web-mjestu.  https://dyson.com.hr.

Dodatno, tu su i neke korisne poveznice koje se odnose na ovu temu. Ako trebate više informacija i ako one nisu obrađene u nastavku, možete nam se obratiti na: comenzi@dyson.com.hr. Pažljivo pročitajte sljedeće informacije:  

Na ovome se web-mjestu upotrebljavaju kolačići (vlastiti i oni trećih strana) da bi korisnicima pružili puno bolji doživljaj pretraživanja i usluge oblikovane prema potrebama i interesima svakog korisnika. U onome što nazivamo „web 2.0” kolačići igraju vrlo važnu ulogu olakšavajući pristup i pružanje usluga u kojima uživaju korisnici na mreži, kao što su:  

Prilagodba određenih postavki kao što je: jezik prikaza stranice, valuta u kojoj se iskazuju određene cijene ili naknade, opcije za razne proizvode (veličine, ostale pojedinosti itd.)  

Vlasnicima web-mjesta kolačići daju važne povratne informacije o načinu na koji korisnici upotrebljavaju njihova mjesta, omogućavajući im da bude još učinkovitiji i dostupniji.

Oni omogućuju da se multimediji ili druge vrste aplikacija s ostalih web-mjesta uključe na određeno mjesto da bi se stvorio vrjedniji, korisniji i ugodniji doživljaj pretraživanja. Ujedno oni poboljšavaju učinkovitost oglašavanja na mreži.

Što je „kolačić”?

„Internetski kolačić” (poznat i kao „kolačić preglednika”, „kolačić HTTP” ili jednostavno „kolačić”) mala je datoteka koju čine slova i brojke koja se sperma na računalo korisnika, mobilni terminal ili drugu opremu s koje se pristupa internetu.

Kolačić se instalira preko zahtjeva koji web-poslužitelj daje pregledniku (npr. Internet Exploreru, Firefoxu ili Chromeu) i potpuno je „pasivan” (ne sadrži softverske programe, viruse ili špijunski softver i ne može pristupiti informacijama s korisnikovog tvrdog diska).

Kolačić se sastoji od dva dijela: imena i sadržaja ili vrijednosti kolačića. Nadalje, utvrđen je i vijek trajanja kolačića, tehnički, samo web-poslužitelj koji je poslao kolačić može mu ponovno pristupiti kad se korisnik vrati na web-mjesto povezano s tim web-poslužiteljem.

Sami kolačići ne traže osobne informacije da bi ih upotrijebili, u većini slučajeva, oni ne identificiraju korisnika.

Dvije su glavne kategorije kolačića:

„–Kolačići sesije – privremeno se spremaju u mapu kolačića web-preglednika tako da ih preglednik može zapamtiti sve dok korisnik ne napusti određeno web-mjesto ili ne zatvori prozor preglednika (npr. prilikom prijave/odjave na račun web-pošte ili društvenu mrežu)”

„–Trajni kolačići – pohranjuju se na tvrdi disk računala ili opreme (i uglavnom ovise o unaprijed određenom trajanju kolačića). Trajni kolačići uključuju i one koje postavljaju web-mjesta koja nisu ono mjesto koje korisnik trenutačni pregledava, poznate kao „kolačići treće strane” koji se mogu anonimizirano upotrebljavati da bi zapamtili područja interesa korisnika omogućujući da se korisniku daju oglasi koji više odgovaraju njegovim interesima.

Koje su prednosti kolačića?

Kolačići sadrže informacije koje povezuju web-preglednik (korisnika) s određenim web-poslužiteljem (web-mjestom). Kad preglednik ponovno pristupi web-mjestu, može očitati već spremljene informacije i reagirati u skladu s tim. Kolačići korisnicima pruža ugodan doživljaj pretraživanja i podržavaju napore većine web-mjesta da korisnicima pruže ugodne usluge: primjeri – preference zaštite privatnosti na mreži, opcije jezika web-mjesta. košarica za kupovinu ili odgovarajuće oglašavanje.

Koliki je vijek trajanja kolačića?  

Kolačićima upravljaju web-poslužitelji. Vijek trajanja kolačića može znatno varirati ovisno o njihovoj namjeni. Neki se kolačići upotrebljavaju samo za jednu sesiju (kolačići sesije) i ne zadržavaju se kad korisnik napusti web-mjesto, a drugi se kolačići zadržavaju i ponovno upotrebljavaju svaki put kad se korisnik vrati na to web-mjesto (trajni kolačići). Ipak, korisnik može, u bilo kojem trenutku, izbrisati kolačiće u postavkama preglednika.

Što su kolačići trećih strana?  

Određeni dijelovi sadržaja na nekim stranicama mogu se davati preko trećih strana/pružatelja usluga (npr. vijesti, videozapisi ili oglasi). Te treće strane također postavljaju kolačiće na web-mjesta i nazivaju se „kolačićima treće strane” jer ih ne postavlja vlasnik određenog web-mjesta. Davatelji usluga treće strane također se moraju pridržavati važećih zakonskih propisa i pravila o zaštiti privatnosti vlasnika web-mjesta.

Kako se kolačići upotrebljavaju na ovom mjestu?

Posjeti ovom mjestu mogu postaviti kolačiće za svrhe kao što su:

„ – Kolačići performansi stranice”

„– Kolačići za analizu posjetitelja”

„– Kolačići za geografsko ciljanje”

„– Kolačići registracije”

„– Oglašivački kolačići”

„– Kolačići pružatelja oglasa”

Kolačići performansi

Ova vrsta kolačića zadržava korisnikove preference na web-mjestu se ih korisnik ne mora postavljati prilikom svakog posjeta mjestu. Primjeri: – postavke glasnoće uređaja za reprodukciju – brzina video prijenosa kompatibilna s preglednikom.

Kolačići za analizu posjetitelja

Svaki put kad korisnik posjeti ovo web-mjesto. analitički softver treće strane stvara kolačić za analizu posjetitelja. Taj nam kolačić govori je li korisnik već ranije posjetio ovo web-mjesto. Preglednik će nam reći ima li korisnik već ovaj kolačić i ako ga nema, mi ćemo ga stvoriti. To nam omogućuje praćenje pojedinog korisnika koji nas posjećuje i koliko to često radi.  

Sve dok se korisnik ne registrira na ovom mjestu, kolačić se ne može upotrijebiti za identifikaciju, već isključivo za statistiku. Ako je korisnik registrira, znamo sve pojedinosti koje nam daje, kao što je e-adresa i korisničko ime koji povjerljivi i podliježu Uvjetima i odredbamaPravilima o zaštiti privatnosti kao i važećim zakonskim propisima koji se odnose na zaštitu osobnih podataka.

Kolačići za geografsko ciljanje

Te kolačiće upotrebljava softver koji utvrđuje iz koje je korisnik države. Potpuno je anoniman i upotrebljava se za ciljani sadržaj, čak i ako se korisnik nalazi na stranici na hrvatskom ili nekom drugom jeziku, dobivat će isti oglas.

Kolačići registracije

Kad se korisnik registrira na ovom web-mjestu, stvaramo kolačić koji nas obavještava je li korisnik registriran ili ne. Naši poslužitelji te kolačiće upotrebljavaju da bi nam pokazali račun s kojim je korisnik prijavljen i ima li dozvolu za određenu uslugu. Omogućuje nam da povežemo komentare koje korisnik objavljuje na našem web-mjestu s njegovim korisničkim imenom. Ako korisnik nije odabrao opciju „zapamti me”, ovaj će se kolačić automatski izbrisati kad zatvori preglednik ili računalo.

Oglašivački kolačići

Ti nam kolačići omogućuju da saznamo je li korisnik pogledao oglas na mreži, koju vrstu i vrijeme koje je proteklo od gledanja oglasa. Te kolačiće upotrebljavamo za ciljano oglašavanje na mreži. Možemo upotrebljavati i kolačiće trećih strana za bolje ciljano oglašavanje, kao što je prikazivanje oglas o odmoru ako je korisnik nedavno na internetu pregledavao o odmoru. Ti su kolačići anonimni, spremaju informacije o pregledanim sadržajima, a ne o korisnicima. Anonimne kolačiće postavljamo i na druge stanice na kojima se oglašavamo. Kad ih primimo, možemo ih upotrijebiti da bismo vas prepoznali kao korisnika tog mjesta ako ste naknadno posjetili naše web-mjesto, možemo slati oglase na temelju te informacije.

Ostali kolačići treće strane

Na nekim stranicama treće strane mogu postaviti vlastite anonimne kolačiće da bi pratili uspješnost neke aplikacije ili da bi prilagodili aplikaciju. Zbog načina upotrebe tog web-mjesta, ne može se pristupiti tim kolačićima, baš kao što ni treće strane ne mogu pristupiti kolačićima na ovom web-mjestu. Primjerice, kad podijelite članak s pomoću tipke za društvene mreže na ovoj stranici. ta će društvena mreža zabilježiti vašu aktivnost.

Koje se informacije spremaju i pristupa putem kolačića?

Kolačići spremaju informacije u male tekstne datoteke koje web-mjestima omogućuju da prepoznaju preglednik. Web-poslužitelj će prepoznavati preglednik sve dok kolačić ne istekne ili se ne izbriše. Kolačići spremaju važne informacije koje poboljšavaju doživljaj pretraživanja na internetu (npr. postavkama za jezik na kojem se pristupa stranici, održavanjem korisnikove prijave na računu web-pošte, sigurnošću internetskog bankarstva, zadržavanjem proizvoda u košarici).

Zašto su kolačići važni za internet?

Kolačići su srce učinkovitog rada interneta, pomažu u stvaranju korisnički prilagođenog pretraživanja koje je oblikovano prema željama i interesima svakog korisnika. Odbijanjem ili isključivanjem kolačića neke se stranice ne mogu upotrebljavati. 

Odbijanje ili isključivanje kolačića ne znači da više nećete primati internetske oglase, samo znači da takvo oglašavanje više neće uzimati u obzir vaše preference i interese koji su se istakli kroz ponašanje prilikom pretraživanja.

Primjeri važne upotrebe kolačića (za koje nije potrebna autentifikacija korisnika putem računa):

– Sadržaji i usluge oblikovani prema korisničkim preferencama, kategorije vijesti, vremenska prognoza, sport, javne i državne službe, stranice sa zabavom i usluge putovanja.

– Ponude prilagođene korisnikovim interesima, čuvanje lozinke. preference jezika (npr. prikazivanje rezultata pretraživanja na hrvatskom).

– Zadržavanje filtara za roditeljsku zaštitu za sadržaje na internetu (opcije obiteljskog načina, funkcije sigurnog pretraživanja).

– Ograničavanje učestalosti isporuke – Ograničenje broja prikaza oglasa nekom korisniku na web-mjestu.

– Pružanje sadržaja koji je korisniku relevantniji.

– Mjerenja, optimizacija i značajke analitike kao što je potvrda određene razine prometa na web-mjestu, vrste sadržaja koja se pregledava i načina na koji je korisnik došao do web-mjesta (npr. preko tražilice, izravno, s nekog drugog web-mjesta itd.). Web-mjesta provode takve analize upotrebe da bi poboljšala web-mjesta na korist korisnika.

 

Problemi sigurnosti i zaštite privatnosti

Kolačići NISU virusi! Oni upotrebljavaju običan format teksta. Ne sastoje se od dijelova koda pa se ne mogu izvršavati ni samostalno pokretati. Stoga, oni se ne mogu udvostručiti ili replicirati na drugim mrežama da bi se pokrenuli ili ponovno replicirali. Budući da ne mogu provoditi te funkcije, ne smatraju se virusima. 

Pa ipak. kolačići se mogu iskoristiti u negativne svrhe. Budući da spremaju informacije o preferencama korisnika i povijest pregledavanja, na određenoj stranici i na više stranica, kolačići se mogu upotrijebiti kao oblik špijunskog softvera. Brojni softveri za zaštitu od špijunskih softvera svjesni su toga i neprekidno označavaju brisanje kolačića prilikom postupaka brisanja/pregleda virusa, špijunskog softvera. 

Preglednici, u pravilu, imaju ugrađene postavke za zaštitu privatnosti koje pružaju različite razine prihvaćanja kolačića, razdoblja trajanja, brisanja nakon što korisnik posjeti određeno web-mjesto.

Ostali sigurnosni aspekti vezani za kolačiće:

Budući da je zaštita identiteta vrlo vrijedna i predstavlja pravo svakog internetskog korisnika, važno je biti svjestan potencijalnih problema koje kolačići mogu izazvati. Budući da neprekidno prenose informacije u oba smjera između preglednika i web-mjesta, ako se napadač ili neovlaštena osoba uključi u postupak prijenosa podataka, mogu se presresti informacije koje kolačić sadrži. Iako jako rijetko, to se može dogoditi kad se preglednik spoji na poslužitelj koristeći se nekodiranom mrežom (npr. nesigurnom Wi-Fi mrežom). 

Ostali napadi utemeljeni na kolačićima odnose se na nepravilne postavke kolačića na poslužiteljima. Ako web-mjesto ne traži da preglednik upotrebljava isključivo kodirane kanale, napadači mogu iskoristiti ranjivost da prevare preglednk koji tada informacije šalje putem nekodiranih kanala. Napadači informacije mogu upotrijebiti za neovlašteni pristup određenim web-mjestima. Ključan je oprez pri odabiru odgovarajućeg načina zaštite osobnih podataka.

Savjeti za sigurno i odgovorno pregledavanje na temelju kolačića:

Zbog svoje fleksibilnosti i činjenice da većina najposjećenijih i najvećih web-mjesta upotrebljava kolačiće. gotovo ih je nemoguće izbjeći. Onemogućavanje kolačića korisniku neće dopustiti pristup najpopularnijim web-mjestima koja se upotrebljavaju diljem svijeta, uključujući YouTube, Gmail, Yahoo i druga.

Evo nekoliko savjeta da biste osigurali bezbrižno pregledavanje uz pomoć kolačića:

– Prilagodite postavke preglednika o kolačićima tako da odražavaju ugodnu razinu sigurnosti upotrebe kolačića.

– Ako vam kolačići ne smetaju i ako ste jedini korisnik računala, možete postaviti dugo razdoblje za spremanje povijesti pregledavanja i pristupa osobnim podacima.

– Ako dijelite pristup računalu, razmislite o tome da preglednik postavite tako da briše individualne podatke pregledavanja svaki put kad zatvorite preglednik. To je način za pristup web-mjestima koja postavljaju kolačiće i brisanje svih informacija o posjetu kad se zatvori sesija pregledavanja.

– Postavite i stalno ažurirajte aplikaciju za zaštitu od špijunskog softvera.

Brojne aplikacije za zaštitu od špijunskog softvera uključuju otkrivanje napada na web-mjestima. Tako se preglednik sprečava da pristupi web-mjestima koja bi mogla iskoristiti ranjivost preglednika ili preuzeti opasan softver. Pazite da vam je preglednik uvijek ažuran. Brojni napadi na temelju kolačića iskorištavaju ranjivost starijih verzija preglednika. 

Kolačići su posvuda i ne mogu se izbjeći ako želite uživati u pristupu najboljim i najvećim web-mjestima na internetu, lokalno ili na međunarodnoj razini. Kad jasno razumijete kako rade i koje prednosti daju, možete poduzeti potrebne sigurnosne mjere za pouzdano pregledavanje interneta.

Kako se kolačići mogu zaustaviti?

Onemogućavanje i odbijanje primanja kolačića neka će web-mjesta učiti nepraktičnima ili će im biti teško pristupiti i upotrebljavati ih. Također, odbijanje primanja kolačića ne znači da više nećete primati/vidjeti internetske oglase. Preglednik se može konfigurirati tako da više ne prihvaća takve kolačiće ili se može postaviti da preglednik prihvaća kolačiće s određenog web-mjesta. Ipak, primjerice, ako niste registrirani za upotrebu kolačića, nećete moći napisati komentare. Svi suvremeni preglednici pružaju mogućnost promjene postavki kolačića. Te se postavke obično nalaze u izborniku „opcije” ili „preference” preglednika.

Da bi se te postavke razumjele mogu pomoći sljedeće poveznice ili možete upotrijebiti opciju „pomoć” svog preglednika da biste saznali više pojedinosti.

- postavke kolačića za Internet Explorer

- postavke kolačića za Firefox

- postavke kolačića za Chrome

- postavke kolačića za Safari

Da biste saznali postavke kolačića trećih strana možete posjetiti i web-mjesto www.youronlinechoices.com/hr/ gdje možete pronaći više informacija o postavkama privatnosti vezanima uz oglašavanje na internetu.