Skip navigation

Dyson istražuje kvalitetu zraka

Od novinara do roditelja i stručnjaka za fitness, Dysonov projekt kvalitete zraka oprema pojedince u gradovima našim prototipom ruksaka za kvalitetu zraka. Dok obavljaju svoje uobičajene rutine, ruksak prikuplja podatke o kvaliteti zraka - pomažući nam da shvatimo kako se razine onečišćenja mijenjaju dok obavljamo svakodnevni život.

Pogled na grad iz zraka

Croatian

Dyson istražuje kvalitetu zraka: Sydney

Nakon razornih šumskih požara u Australiji i utjecaja karantene zbog bolesti COVID-19, važnost kvalitete zraka unutar i izvan doma porasla je više nego ikad za Australce. Leah, majka dvoje djece koja živi u Sydneyu, koristila je Dysonov ruksak za kvalitetu zraka za prikupljanje podataka o svojoj osobnoj izloženosti onečišćenju zraka tijekom svoje dnevne rutine.

Leah i obitelj na plaži u Sydneyju nose ruksak kvalitete zraka

Leahina otkrića podataka pokazala su povećanje razine onečišćenja tijekom svakodnevnih rutinskih aktivnosti kao što su kuhanje, čišćenje i putovanje automobilom. Cijelo izvješće pročitajte ovdje.

"Koristeći naš jedinstveni algoritam za obradu detaljnih izvješća o izloženosti onečišćenju zraka, ova inovativna tehnologija omogućuje nam praćenje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, na otvorenom i u pokretu. Štoviše, sve to stane u ruksak."

Alex Knox Potpredsjednik brige o okolišu u Dysonu

Dysonov ruksak za kvalitetu zraka

Projektiran za istraživačke svrhe, Dysonov ruksak za kvalitetu zraka rezultat je znanja proizašlog iz godina iskustva i istraživanja tehnologije pročišćavanja zraka. Dysonovi inženjeri preradili su senzorsku tehnologiju u našim pročistačima, čineći ih manjim, lakšim i prijenosnijim – idealnim za mjerenje kvalitete zraka u pokretu.

Tri senzora u ruksaku koriste jedinstvene algoritme za obradu podataka. Prvi mjeri temperaturu i vlagu. Drugi otkriva plinove kao što je dušikov dioksid (NO2). A treći koristi lasere za otkrivanje čestica PM2,5 i PM10. Ovi se podaci kombiniraju s informacijama prikupljenim s ugrađenog GPS-a kako bi se izradila izvješća o kvaliteti zraka.

Ruksak sa slikom koja prikazuje tehnologiju u njemu

Uobičajeni zagađivači pronađeni u gradovima

 • PM10

  PM10

  Potencijalno štetni pelud i alergeni.

 • Dušikov dioksid

  Dušikov dioksid (NO2)

  Nalazi se u visokim koncentracijama u blizini prometnica.

 • PM2.5

  PM2.5

  Mikroskopske čestice iz industrijskih emisija i izgaranja drva. Mogu prodrijeti duboko u dišni sustav.

Zagađivači nisu problem samo na otvorenom.

Dysonovi pročistači koriste istu inteligentnu senzorsku tehnologiju za otkrivanje i hvatanje čestica i plinova u zatvorenom prostoru.

Dyson Pure Hot + Cool